Petitchef

Mongetes del ganxet

Dimecres vaig poder gaudir d?una classe amb en Pep Nogué a l?Espai Consum de Bonpreu. Era una de les classe dedicades al productes DOP-IGP amb les quals dóna a conèixer els productes de qualitat i del nostre país.

Aquest cop va estar dedicada a les mongetes del ganxet, unes mongetes a voltes oblidades per què és més fàcil comprar-les cuites que no pas coure-les a casa... I les del ganxet no es troben cuites!


En Ramon Casamada, de Can Casamada, un dels productors de la mongeta del ganxet ens va explicar coses sobre aquesta mongeta, i especialment, com coure-la!! I en Pep ens va fer tres receptes magnífiques, especialment un gaspatxo de mongeta del ganxet que al tastar-lo veus clarament que sols es pot fer amb aquesta mongeta, ja que no deixa raspadures en boca.

La producció DOP (Denominació d?Origen Protegida) de mongeta del ganxet es localitza al Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme i una petita part de la Selva. És un llegum tradicional de color blanc, aplanada i amb forma de ganxo que li dona el nom. Es sembra durant el mes de juliol i es cull al novembre.
La seva pell és inapreciable al paladar i té una gran cremositat i un gust molt suau.

Si en voleu més informació podeu visitar el web del Consell Regulador de la mongeta del ganxet Vallès-Maresme i el projecte Slow Food el Baluard de la mongeta del ganxet.

Com ens va explicar en Ramon que s?ha de coure per tenir-la a punt de cuinar????

Primer pas, el remull: deixar-les entre 3 i 4 hores en aigua. Aquí un apunt tant d?en Ramon com d?en Pep i que s?aplica també al següent pas, compte amb l?aigua! Ha de ser de baixa mineralització, i compte també amb les aigües amb molt de clor.

Segon pas, la cocció: per cada quilo de mongetes tres litres d?aigua (sense sal). Deixar a foc fort, i quan bulli abaixar-lo el màxim possible, quan més baix millor, i sense remenar-ho. Deixar al foc entre tres i quatre hores amb l?olla tapada.
Quan faltin uns 25 minuts afegir-hi la sal, entre 15 o 20 gr. per quilo de mongeta.

Tercer pas, reposar: un cop cuites no s?han d?escórrer, cal deixar-les covar en la seva aigua durant mitja hora o una hora.

Un consell, reserveu l?aigua de bullir les mongetes, és un bon brou per cuinar-les després.

Les receptes que ens va preparar en Pep va ser fetes amb mongetes que va dur en Ramon cuites d?aquesta manera... I estaven excel?lents. Deien, i també ho crec, que és qüestió de posar-s?hi, no és tant complicat!

Les receptes que ens va fer en Pep i que penjaré més endavant foren: gaspatxo de mongetes del ganxet, humus de mongetes del ganxet amb seitons i festucs i, finalment, suquet de mongetes del ganxet amb bacallà.

En Ramon té una petita agrobotiga (també a la Gastroteca) on ven les seves mongetes entre d?altres coses d?altres productors. L?adreça és Can Casamada de Castellar del Vallès a un quilòmetre de les pistes d?atletisme. Els horaris: dissabte de 10 a 14 hores i diumenges i festius d?11 a 13 hores. També obren a hores convingudes tot trucant als telèfons 607 536 941 ? 600 482 919 ? 607 165 380.






Comentarios de los miembros:

06/01/2013

Molt bones amb bacallà

(0) (0) Abuso
18/03/2012

Està molt clara, determina molt bé el temps i la manera de coure-les.

(0) (0) Abuso

Puntúe esta receta:
Generar otro código de seguridad  = 



Menú del día
Pregunta del momento
¿Sueles hacer la compra online?
Voto